Pékanyu Blog
„Kint vagyok harmattal sodorni”
Ígértem, hogy mesélek a legutóbbi szápári utunkról, mely most is többet adott mint egy egyszerű lisztbeszerzés. Megérkezés előtt beszoktam jelentkezni telefonon, hogy a gazda azért mégis be tudja lőni, mikor toppanunk be. Csemete most az apukájával lubickolt a Balatonban, úgyhogy a legjobb felemmel kettesben mentünk. A magam nevében mondhatom, ritkán...
olvasásának folytatásaLássuk a kamutot!
Jól olvastad! Nem mamut és nem is kamu, hanem kamut. De mi fán terem a kamut? Megsúgom, hogy nem fán terem a mi teljes kiőrlésű kamutlisztünk, hanem a Kukutyin Műhely ferencszállási vegyszermentes termőföldjén. Oké, oké! De mit tud a kamutbúza? A kamut, más néven khorasan búza egy olyan ősi búzafajta,...
olvasásának folytatásaLiszt kisokos
Azoknak, akik tudatosabbak a pékáruk választása során, fontos lehet, hogy megismerhessék azokat a gabonafajtákat és a belőlük őrölt liszteket, amelyekkel a műhelyemben dolgozom. Ezt a bejegyzést azért írtam, hogy megtudhassátok, melyik gabonára milyen beltartalmi értékek jellemzőek. A kovászolásos technológiának köszönhetően az alább felsorolt tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok válnak elérhetővé...
olvasásának folytatásaA Kenyér világnapjára
„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!” – a kenyér a Miatyánkban is megjelenik. Igaz, hogy nem csak kenyeret szaporított a Biblia szerint Jézus a Galileai-tó partjánál, hanem hallal is jóllakatott 5 ezer embert, az egyik legismertebb imánkban azonban mégis csak a kenyér jelenik meg. Biztosan nem véletlenül. Ritkán beszélek róla,...
olvasásának folytatása