Lássuk a kamutot!

Jól olvastad! Nem mamut és nem is kamu, hanem kamut. De mi fán terem a kamut?

Megsúgom, hogy nem fán terem a mi teljes kiőrlésű kamutlisztünk, hanem a Kukutyin Műhely ferencszállási vegyszermentes termőföldjén.

Oké, oké! De mit tud a kamutbúza?

A kamut, más néven khorasan búza egy olyan ősi búzafajta, amely leginkább talán a durumbúzához hasonlítható. Napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni termesztése, egyenlőre azonban többnyire Amerika területén. A búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és élelmirost-tartalma, magasabb a fehérje -, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. Mivel glikémiás indexe alacsony, a kamutból készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe. 

A kamutbúza Egyiptomból származik és ősi búza fajta. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a tönkölybúzához, illetve az alakorhoz hasonlóan ismét felfedezte az élelmiszeripar. A kamut, mint ősbúza soha nem került nemesítésre, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

A kamut jó sütő képességekkel rendelkezik, ugyanis magas a sikér tartalma. Kitűnően használható kenyér, sütemény, tojásmentes tészták készítéséhez. Sokféle édes és/vagy savanykás gabonaételhez is jó, mint pl.: müzliként, levesekbe, sütéséhez, főzéshez és tészta készítéséhez. Sajátos ízvilágánál fogva bizonyos ételekhez jobb, mint a hagyományos, vagy más búzafajták. Ezt a szakácstudomány kiválóan hasznosítja. Az életfontosságú nyomelemekből már 200 g kamutból készült kenyér fedezi a napi szükségletet. A magas sikértartalom miatt is könnyebben készíthető belőle tojásnélküli tészta.

Szabó Csabától kaptam hétvégén ezt a Kukutyin Műhely kamuttáblájáról készült képet. Szerintem csodálatos látványt nyújt.

A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér ízletes, lágy, könnyen emészthető ugyanakkor rendkívül tápláló étel. Rugalmas a kenyér belseje, és sokáig friss marad, színe pedig meglepően világos, így a hagyományos ízekhez szokott emberek is szívesebben fogyasztják, mint más teljes kiőrlésű terméket.”

A kamut összetétele

A kamut aromájával és értékes összetevőivel gazdagítja gabonaétel választékunkat. Összehasonlítva a hagyományos gabonával, több ásványi anyagot, esszenciális (létfontosságú) aminosavat és több egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A búzával összehasonlítva magasabb a fehérjetartalma (kb. 40%-kal) és minősége is jobb. Az értékes zsírsav magas részaránya, a könnyen emészthető szénhidrátok és értékes fehérje miatt nevezhetjük a kamutot egészséges, magas energiatartalmú gabonának. Ezeken kívül még jellemző szénhidráttartalma, amelynek jelentős hányada keményítő. Mint a gabonák általában a kamut is tartalmaz héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint. A gabonafélék fehérjetartalma azonban, nem teljes értékű, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak ún. esszenciális aminosavakat. A búzafélék egyik fehérjéje a sikér, ami a glutént is tartalmazza. Lisztérzékenység esetén, tehát a kamut sem fogyasztható, mint ahogy a többi búza féle sem.

Szintén a gabonafélék egyes allergén fehérjéi okozzák a gabona táplálékallergiát, így aki ebben a betegségben szenved, annak azt a gabona fajtát kell csak kiiktatni étrendjéből, amire allergiás. A gabonaszemek héjában és héj alatti részében B vitaminok, csírájukban pedig zsírban oldódó E-vitamin található. Jelentős az ásványianyag-tartalma is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium is található benne. Az előzőekből következik, hogy a kamut is akár a gabonafélék alapvető szerepet játszik mindennapi táplálkozásunkban. Ezt láthatjuk a legmodernebb kutatások alapján felállított, táplálkozási piramison is, amelynek alapját a gabonák alkotják.

Ez a fele teljes kiőrlésű kamutbúzás kenyér valószínűleg nem éli meg az estét, különleges íze és állaga miatt ugyanis itthon mindannyiunk nagy kedvence lett.

A kamut energiát és kitartást biztosít!

Azért is adom szívesen az örökmozgó, sportoló gyerkőcömnek, mert kiváló beltartalmi értékű ősi búzafaj. Az összes ma ismert gabonafélénél több energiát, esszenciális aminosavatásványi anyagot, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Szerkezete leginkább egy jó minőségű durumbúzáéhoz hasonlít. Fehérjetartalma 15%, a közönséges búzánál 20-40%-kal több fehérjét tartalmaz.Szénhidrát tartalma alacsony, ennek jelentős hányada keményítő. Héjában és magjában rostokpektinlignincellulóz található. Jelentős az E-vitaminB1-vitaminB2-vitaminB3-vitaminfoszformagnéziumvascink és szelén tartalma.

Kiváló tulajdonságai miatt, nemcsak a sportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek is ajánlják a belőle készült ételek fogyasztását, mert könnyen emészthető. Sokáig jóllakat és hosszútávon is energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Az orvosok azoknak a betegeknek is javasolják a kamut fogyasztását, akik túlérzékenyek a többi gabonára. Az International Food Allergy Assosiation (IFAA) nemrég befejezett tanulmányának eredménye szerint: „ A legtöbb beteg számára, aki búza-túlérzékenységben szenved, a kamut kiváló helyettesítője lehet a normál búzának.”

A nyaralási időszak általában egybe esik a termékfejlesztési időszakkal is, úgyhogy hamarosan 100% teljes kiőrlésű kamutkenyerekkel is találkozhattok a Pékanyu Műhelyének polcán.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük